Woensel Supertoll!

In 2014 en 2015 gingen Tante Netty en Tijs Rooijakkers met bewoners van de Eindhovense wijk Woensel op zoek naar hun drijfveren. In workshops en gesprekken werd met verschillende groepen mensen, zoals een Turkse vrouwengroep, ouderen, kinderen en daklozen, stil gestaan bij wat ze belangrijk vonden in het leven. 

Tot slot kreeg elke deelnemer een plank om daarop zijn persoonlijke drive vast te leggen. Deze planken boog Tijs een voor een en verwerkte ze tot in totaal 9 zwermen verspreid over Woensel. Iedereen was blij met het tastbare resultaat, de diepgaande en gevoelige gesprekken en het elkaar beter leren kennen. Maar ook om bezig te zijn met creativiteit. Daar komen velen, in hun dagelijkse leven, niet echt aan toe.

Bij het HOV-station bij winkelcentrum Woensel is uiteindelijk de Supertoll! als permanent kunstwerk geplaats. 

Thema’s:
– eigenwaarde
– buurtparticipatie
– kunst in de wijk


Woensel Supertoll! won in 2017 de eerste Eindhovense Cultuurprijs, heel veel informatie over het project is hier te vinden.

Op dit moment zijn de zwermen als 25 meter hoog kunstwerk te zien in het Van Abbemuseum.


Ook interesse om met ons aan de slag te gaan?

neem contact op
foto:
foto:
foto:
foto:

Kunstenaar/Ontwerper

Tijs Rooijakkers

“Ik heb altijd een fascinatie gehad met tollen. Ze staan, voor mij, voor wilskracht. Hoe harder de tol draait, hoe meer hij in balans is. Net als de mens. Dit project gaat over het verbeelden en verwoorden van je eigen kracht: dat wat je drijft en waar je voor wilt leven.”

bekijk alle makers

Partners