Wikken & Wegen in Lakerlopen

Editie #2

Na een eerste editie in Woensel-West heeft Tante Netty een tweede editie van Wikken & Wegen in Lakerlopen uitgevoerd. Fotograaf Kas van Vliet trok samen met de Waagmeesters Meis Suker en Lian Kroes van Tante Netty door de straten van de Eindhovense wijk Lakerlopen om bijzondere verhalen op te halen en vast te leggen.

Waar het traditionele ruilspel in het teken staat van het verkrijgen van een object dat groter, duurder of mooier is, gaat het bij Wikken & Wegen juist om de waarde van verhalen. In de Corona-tijd maakten Kas, Meis en Lian ontelbare meters door de wijk, op zoek naar mensen die hun verhaal of herinnering aan een specifiek object wilden delen. Kas: ‘We benaderden bewoners met de vraag of ze een interessant stuk hadden dat ze graag aan een ander zouden willen geven. Vervolgens verdwenen ze vaak een paar minuten achter de voordeur en kwamen ze terug met de meest uiteenlopende objecten, variërend van een Pokémonkaart tot een geborduurde eekhoorn.’ Soms stapten bewoners ook zelf op hem af: ‘Ammar fietste naar ons toe, op zoek naar een kop koffie. Hij bleek zelf kunstenaar te zijn en kwam later terug met een prachtig schilderij dat hij zelf heeft gemaakt.’ Het schilderij van Ammar heeft inmiddels een nieuw thuis gevonden, net als 21 andere unieke objecten van buurtgenoten.

De wijkbewoners zijn allemaal samen met hun object door Kas op de gevoelige plaat vastgelegd. Het project werd afgesloten door middel van een tentoonstelling aan de Adriaen Brouwerstraat, waar alle portretten en verhalen samen te zien waren. Daarnaast ontvingen alle deelnemers, naast een nieuw object, een officieel waagbiljet als bewijs voor eerlijke ruil en als herinnering aan de ontmoeting en het verhaal.

Thema’s:

  • Verbinding
  • Eigenaarschap
  • Storystelling

Projectleider: Lian Kroes

Projectmedewerker: Meis Suker

Bekijk hier alle deelnemers en hun objecten

bekijk hier de website van Wikken & Wegen
foto: Kas van Vliet
foto: Kas van Vliet
foto: Kas van Vliet
foto: Kas van Vliet
foto: Kas van Vliet

Kunstenaar/Designer

Kas van Vliet

‘’Het eerste zaadje in het leggen van nieuwe contacten is alvast geplant’’

bekijk alle makers

Partners