Wikken & Wegen in Woensel-West en Vredeoord

Editie #1

In 2023 heeft Woensel-West er een nieuwe ontmoetingsplek bij: een nieuwe plein met een  ‘waaggebouw’ waar de buurtactiviteiten geconcentreerd worden. Dit is de laatste fase van de wijkvernieuwing in Woensel-West door woningcorporatie Trudo. Als aanloop naar deze nieuwe ontmoetingsplek, hebben we het project Wikken&Wegen ontwikkeld.

De waagmeesters van Wikken & Wegen namen de bewoners mee in het verhaal van het waaggebouw: de eerlijke ruilhandel, de waardevolle ontmoetingen en de waarde van bezittingen. Een nieuwe manier om bewoners die elkaar nog niet kennen met elkaar in verbinding te brengen.

We werkten samen met fotograaf Miranda Gashi, die bekend is met het gebied en daardoor een band had met mensen die ze voor haar lens had. Met omwonende speelden we een ruilspel en vroegen we naar een item wat ze wilden delen met de wijk. Waarbij het traditionele grote ruilspel in teken staat van het verkrijgen van een item wat groter, duurder of mooier is, gaat het bij Wikken & Wegen juist om de waarde van het verhaal. Miranda legde de bewoners met hun objecten analoog vast. De deelnemende bewoners kregen als bewijs en herinnering een officieel Waagbiljet. Aan het eind van het project zijn de verhalen en de bijbehorende foto’s tentoongesteld op de bouwhekken rondom het Celsiusplein.

Thema’s:

– Eigenaarschap
– Storytelling
– Verbinding

foto: Kas van Vliet
foto: Kas van Vliet
foto: Kas van Vliet
foto: Kas van Vliet
foto: Miranda Gashi
foto overzicht: Miranda Gashi

Kunstenaar/Designer

Miranda Gashi

Ik had het niet verwacht, maar de gesprekken met de buurtbewoners hebben me enorm geëmotioneerd. De kwetsbaarheid die mensen durfden te delen heeft me echt geraakt

bekijk alle makers

Partners