Waste Welcome

Het succes van Woensel-Waste heeft een vervolg gekregen in ‘s-Hertogenbosch. Samen met bewoners van de wijk Hambaken zamelde Tante Netty een jaar lang plastic in, meer dan 200 kilo in totaal. In de werkplaats van Sparkling Plastic werd het plastic versnipperd en gesmolten tot unieke wijkobjecten.

Door Waste Welcome worden bewoners bewuster van de waarde van plastic. Niet al het plastic kun je namelijk recyclen. Bewoners krijgen veel meer kennis van de verschillende soorten plastic. Naast het mooie resultaat in de wijk, blijft het project onderwerp van gesprek. Mensen blijven zelfs plastic afval inzamelen, alleen nu voor een ander doel. Het buurthuis is door het project geïnspireerd geraakt om via plastic inzameling geld op te halen voor het opleiden van blindengeleidehonden.

Ontwerper Hanneke Gerrits is een jaar lang actief geweest in de wijk en werd ondersteund door plastic-expert Mariska Lamiaud. Na gesprekken met de bewoners over wat zij graag van het plastic wilden maken zijn er vier abstracte wijkobjecten gemaakt. Er zijn sessies geweest waarbij de bewoners konden aangeven wat ze mooi vinden en welke kleuren, vormen en onderwerpen ze bij de wijk vinden passen. Zo krijgt het kunstobject uiteindelijk de identiteit van de wijk, níet alleen omdat het uit afval uit de omgeving bestaat maar ook omdat bewoners betrokken zijn geweest tijdens het hele proces.

“Met Waste Welcome geeft de buurt een cadeau aan de buurt. En door de bewoners actief te betrekken is het veel meer dan een gerecycled kunstobject: het wordt een kunstwerk waar de bewoners zich eigenaar van voelen en dat de energie en het gevoel van de wijk uitstraalt.’’ (Lisette Aarnink, zakelijk leider)

Thema’s

  • Recycling
  • Nieuwe verbindingen en ontmoetingen
  • Sociale cohesie
  • Duurzaamheid

Projectleider: Lisette Aarnink
Projectmedewerker: Mariska Lamiaud

Kom jij ook om in het plastic?

neem contact op
foto: Wiosna van Bon
foto: Emmy de Graaf
foto: Emmy de Graaf
foto: Emmy de Graaf
foto: Emmy de Graaf
foto: Daniek van de Ven
foto: Daniek van de Ven

Kunstenaar/Ontwerper

Hanneke Gerrits

“Elke keer als je het wijkobject ziet, is het een herinnering: Oh ja, laten we met zijn allen letten op het plasticgebruik of laten we opletten op het opruimen van straatafval.”

bekijk alle makers

Partners