Homohooligan

Een regenboogvlag staat voor trots, diversiteit en inclusie. Helaas leidden regenboogvlaggen en vergelijkbare uitingen ook tot veel negatieve reacties. Zo ook in Woensel-West. In 2021 deed een buurtbewoner melding van overlast en vroeg Tante Netty om in actie te komen. Met ondersteuning van woningcorporatie Sint Trudo besloot Tante Netty daarom het project ‘Homohooligan’ op te zetten met Davy de Lepper, multidisciplinair kunstenaar die zelf onderdeel uitmaakt van de LHBTIQA+ gemeenschap.

Het doel van ‘Homohooligan’ is om meer solidariteit voor de LHBTIQA+ community te creëren. Om dat te bereiken zocht Davy eerst uit waar homofobie vandaan komt en concludeerde dat dit vooral voortkomt uit onbegrip. Dat heeft volgens Davy te maken met een misplaatste vorm van mannelijkheid, die van jongs af aan bijgebracht wordt in het milieu waarin kinderen opgroeien. ‘’Op basisscholen vindt seksuele voorlichting plaats, maar ligt de focus op voortplanting. Waar het ook om zou moeten gaan is educatie over identiteit, gender en het bestaan van de queergemeenschap’’, stelt Davy.

Thema’s:

  • Gender
  • LHBTIQA+ gemeenschap
  • Diversiteit en inclusie
  • Educatie

Artistiek leider: Gaia van Egmond
Projectmedewerker: Meis Suker

Wil je meer weten over dit project?

Daarom trokken Gaia van Egmond van Tante Netty en Davy naar basisschool ’t Palet in Woensel-West. Daar werd een introductievideo getoond en een gesprek tussen Davy en de kinderen van groep 7 en 8 gevoerd. Daarna konden de kinderen al hun vragen over identiteit, queer en gender opschrijven en (anoniem) in een brievenbus stoppen. Davy ging vervolgens met deze vragen aan de slag. Hij maakte een educatiefilm waarin leden van de LHBTIQA+ gemeenschap antwoord gaven op de vragen. De video werd later onder begeleiding van Davy weer afgespeeld in de klas. Op deze manier hopen Davy en Tante Netty inzicht in de LHBTIQA+ gemeenschap te bieden. Tegelijkertijd zocht Davy naar een manier om de LHBTIQA+ gemeenschap beter zichtbaar te maken. Daarvoor ontwierp hij de ‘Homohooligan-sjaal’, die al door de LHBTIQA+’ers in de educatieve video gedragen werd. De woorden ‘homo’ en ‘hooligan’ lijken tegenstellend en worden niet vaak samen gebruikt. Door de woorden in een andere context te gebruiken, krijgen ze een andere betekenis en wordt ingespeeld op de beeldcultuur van voetbal en straatmode. Davy hoopt dat de sjaal met trots gedragen wordt, de zichtbaarheid van de LHBTIQA+ gemeenschap vergroot en vooral kan werken als gesprekstarter.

video: Niels Groenendijk
foto: Jolijn Snijders
foto: Jolijn Snijders
foto: Jolijn Snijders

Kunstenaar/Designer

Davy de Lepper

‘’Ik wilde wegblijven van de regenboogkleuren. En de woorden homo en hooligan hebben een negatieve lading. Daar wilde ik mee spelen. Met homo zijn is natuurlijk niets mis. En het afscheid van Willy van der Kuijlen staat iedereen ook nog wel bij. Met veel liefde werd er toen door de harde kern afscheid genomen van de topscorer van PSV. Met de Homohooligan-sjaal om je nek laat je zien dat je supporter bent van LHBTIQA+ community én het vergroot de zichtbaarheid van de gemeenschap.”

bekijk alle makers

Partners