De Stoep

Hoe kunnen we elkaar in een anderhalvemetersamenleving blijven ontmoeten? Vanuit die vraag beginnen ontwerpers Erik Peters en Reinier Postma tijdens de eerste lockdown in 2020 hun zoektocht. In Woensel-West zien ze dat de voortuin een buurt met elkaar in verbinding kan brengen. Waarom zit niet heel Nederland voor het huis?

Erik en Reinier stellen zichzelf de vraag wat hun rol als ontwerper is. Moeten ze, ondanks dat de ontmoetingen die hier al op een spontane manier plaatsvinden, de wijkbewoners dichter bij elkaar brengen? Tijdens hun verblijf in Woensel-West gingen de ontwerpers in gesprek met bewoners over de voor- en nadelen van het gebruik van de stoep. Hoe deel je de openbare ruimte? En zit iedereen hier wel op te wachten?

In een podcastserie volg je de ontwerpers tijdens hun missie om iedereen de ruimte voor het huis beter te laten gebruiken. Ze spreken met experts en bewoners over de waarde van de stoep. Gaandeweg vragen ze zichzelf steeds meer af of het halen van hun doel wel gewenst is. Wie bepaalt er hoe we met elkaar omgaan in de publieke ruimte?

Thema’s:

  • Design Thinking
  • Wijkidentiteit
  • Bewustwording

Nieuwsgierig naar de podcast van Erik & Reinier?

beluister via Spotify
foto: Scott Gorman
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
foto: Scott Gorman
foto: Scott Gorman

Kunstenaar/Designer

Reinier Postma & Erik Peters

In plaats van nieuwe vormen te ontwerpen, hebben we de herkomst en de sociale functie van de stoep helemaal uitgeplozen. Misschien zijn nieuwe ontwerpen namelijk wel helemaal niet nodig. De bewoners van Woensel-West hebben ons geleerd over de voortuincultuur en op welke manier je samen voor je huis kan leven”

bekijk alle makers

Partners