Categorie archief: Benksie in de Buurt

img_0133

Tweetalig muurgedicht in Woensel West

Als ik alleen naar je kijk

zie ik zo veel verschillen

- zo begint het gedicht dat Jannie en Yamen, allebei woonachtig in Woensel West, samen maakten en dat er nu op een muur staat in het Nederlands en in het Arabisch.

Naar elkaar toe
Het is een van de resultaten van het project Benksie in de Buurt van Tante Netty. Tijdens een brainstorm kwam Jannie met het idee van een muurgedicht in twee talen. Omdat de ene taal van rechts naar links gaat en de andere van links naar rechts lopen de regels naar elkaar toe. Net zoals wij ook wat vaker naar elkaar toe moeten gaan, aldus Jannie. Yamen, nieuw in de wijk, vond het een mooi plan en haakte aan.

Samenwerking
Assad Jaber, werkzaam voor Poetry International festival zorgde voor een poetische vertaling naar het Arabisch. Kunstenaar Stijn Bles, die Benksie in de Buurt in Woensel West begeleidt, zette samen met Jannie en letterkunstenaar Hidde de tekst op een muur in de Celsiusstraat. Arie zorgde voor de ladder. En huurdersvereniging Woensel West ondersteunde samen Trudo en Fonds voor Cultuurparticiaptie  in de kosten.

Het hele gedicht lees je hier onder:

Als ik alleen naar je kijk
zie ik zo veel verschillen
je afkomst, je geloof, je taal
maar de gelijkenissen zitten van binnen. 

Om die te kunnen zien
moet ik me openstellen
ik zal echt luisteren
als jij je verhaal wil vertellen. 

Als we kijken naar de overeenkomsten
blijkt dat we hetzelfde wensen
een veilig, liefdevol en vrij bestaan,
dat is een grondrecht voor alle mensen.

img_0133

dsc_6321

Brainstormen in een Klimrektent

Het was een fijne plek om samen te komen én om ideeën te verzinnen, de enorme Klimrektent  op woensdag 7 dec in het Henri Dunantpark. 

Een filmavond, meditatie, een slaapplek voor het kinderkamp, pokeren, kinderopvang, een thuishonk voor freerunners of gewoon koffiedrinken – iedereen had wel een bestemming voor de enorme tipi-achtige tent in het midden van ‘hun’ park. Deze tent was er slechts een dagje, maar zo’n samenkomstplek mocht er wel vaker komen, zo was de unanieme beslissing.

Ontwerper Rocco Verdult
De avond was onderdeel van Benksie in de Buurt, waarin Tante Netty steeds andere ontwerpers uitnodigt om samen met bewoners te bedenken hoe de eigen omgeving beter kan. In het Henri Dunantpark ging Netty met ontwerper Rocco Verdult aan de slag. De behoefte aan een plek om samen te komen en activiteiten te houden bleek groot. Dat werd voor een avondje de Klimrektent.

De hele buurt hielp mee: enkele dames maakten samen met Rocco een bontgekleurd zeil dat de grond van de tent sierde, een aantal mannen bouwden een tafel rond de middenpaal, en kinderen beplakten grote glazen potten tot lampionnen. Wijkorganisaties en buurtclubs ondersteunden.

Huiskamer van het park
Ruim honderd bewoners en gebruikers van het park liepen ‘s avonds even binnen, actieve wijkbewoners, toevallige passanten, maar ook de jongeren die ‘HD’ (Henri Dunantpark) als vaste stek gebruiken. Eenmaal binnen was er koffie, warme chocomel en lekkers, fijne zitzakken en aanspraak. Het was -even- als een huiskamer van het park.

Nog dezelfde avond is de tent afgebroken, met spontane hulp van de jongeren. Tante Netty gaat nu bekijken hoe ze met alle opgehaalde ideeën verdergaat.  Word vervolgd…

dsc_6282

dsc_6285

dsc_6321

dsc_6318

dsc_6341

klimrektent-studio-rocco-verdult

Een klimrektent voor het park!

Hoe maken we het Henri Dunantpark nog beter? Wat is een verbetering of aanvulling op de bestaande kiosk? Op 7 december geeft ontwerper Rocco Verdult een gave, tijdelijke voorzet; De Klimrektent. Alle gebruikers en omwonenden zijn welkom om mee te denken.

Rocco en Tante Netty hebben al veel gebruikers en omwonenden van het park gesproken. ‘De kiosk in het parkt ziet er niet uit’, ‘er is geen fijne plek om samen te komen’, of ‘ik zou wel een afdak willen’.

Klimrektent
Op 7 december bouwt ontwerper Rocco Verdult iets gaafs in het park: een Klimrektent. Een bijzondere plek waar het goed toeven is, met warme drank en iets lekkers erbij. En waar alle ruimte is voor nog meer mooie plannen, bouwsels en activiteiten. Alle gebruikers en omwonenden van het Henri Dunantparkt zijn welkom om te komen kijken en mee te denken. We beginnen op 19.00 uur, bij het touwklimrek!

benksie_netty_website

Benksie in het Henri Dunantpark!

Een supermooi park, met een kiosk, zitjes, speeltuinen en nog veel meer; dat is het Henri Dunantpark in Woensel. Maar het kan nog beter. Daarom buigen Tante Netty, ontwerper Rocco Verdult en de buurt zich over nieuwe ideeën.

Met het project Benksie in de Buurt is Tante Netty actief in verschillende Eindhovense wijken. Steeds kijken we met bewoners wat er speelt, en koppelen we er een ontwerper of artiest aan. Die gaat samen met de bewoners aan de slag. Om iets moois, leuks of opvallends te verzinnen én te maken. Dit keer werken we met ontwerper Rocco Verdult in het Henri Dunantpark in Woensel.

Kiosk
Belangrijk in het park is de kiosk, waar (rondom) vele activiteiten plaatsvinden. Maar als plek voor activiteiten voldoet hij niet altijd. Daarom geeft Rocco Verdult op 7 december een gave voorzet, en nodigen we iedereen uit om mee te denken. De avond begint op 19.00 uur, in het park bij het touwklimrek!

 

benksie_netty_website

Buurten met Benksie

17 september, vanaf 14.00 uur:  Buurten met Benksie

Tante Netty nodigt je uit voor iets leuks: Buurten met Benksie.
Met: Street-art in de maak, meedoen, wat te drinken, gezelligheid, en misschien wel nieuwe plannen voor de buurt!

Benksie in de Buurt
De afgelopen tijd werkte Tante Netty met verschillende buurtbewoners en kunstenaar Stijn Bles aan Benksie in de Buurt, oftewel street art (= kunst op straat), speciaal voor Woensel West. Een van de resultaten is de knalroze tafel op de rotonde in de Edisonstraat: een nieuwe ontmoetingsplek voor de wijk.

Buurten met Benksie
Op deze rotonde gaan Stijn Bles en collega-kunstenaar Joris van Akkerveeken aan de slag op zaterdagmiddag 17 september vanaf 14.00 uur. Met spuitbus en verf, en wie wil helpen is van harte welkom! Maar gewoon even kijken en kletsen mag natuurlijk ook. Vintage Treets, de nieuwe overbuurvrouw van Tante Netty zet haar mooie stoelen buiten en serveert lekkers. Kom gezellig langs!

benksie_netty_website

Gek bruggetje

Dat is gewoon een heel gek stukje stoep in Woensel West.  In het kader van Benksie in de Buurt wees een  buurtbewoner kunstenaar Stijn Bles op het bijzondere stoepje: er zit een ovale verhoging op,  alsof er een duikboot onder de oppervlakte ligt begraven.

Stijn belde bij de omwonenden aan. Inderdaad: een vreemd stoepje. Vraag niet hoe, maar ineens was het duidelijk dat er een bruggetje overheen moest komen.  Natuurlijk!

bruggetje

benksie_netty_website

Kinderen pimpen de afvalbakken in de wijk

Kinderen uit Woensel West hebben de afvalbakken in de wijk mooi gemaakt. Zo is het nog leuker om afval gewoon in de afvalbak te gooien!

Kinderen uit de wijk hebben met Tante Netty en kunstenaar Stijn Bles de afvalbakken in Woensel West bespoten. De actie is onderdeel van het street art-project Benksie in de Buurt.

Sjablonen
De eerste bijeenkomst gingen Stijn en de kinderen aan de slag met het maken van sjablonen. De tweede middag gebruikten ze de sjablonen om vormen op de prullenbakken te spuiten. De kinderen hadden dolle pret. Een derde middag is Stijn met een klein groepje verder gegaan om de laatste bakken af te maken.

Inmiddels hangen vrijwel alle bakken weer terug op hun plek. En het was nog nooit zo leuk om iets in de afvalbak te gooien.

Tante Netty werkte hiervoor samen met Woensel West Kids +. Het project wordt ondersteund door TRUDO en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

prullenbak1prullenbak 2prullenbak 4prullenbak3

prullenbak5