Categorie archief: Studio Eureka

Lampje

Gezellig Café Eureka

Jemig, dat was een gezellige boel maandag bij Tante Netty! Tijdens Café Eureka had Netty drie uitvinders te gast en zo’n vijfentwintig anderen.

Eibert Draisma vertelde smakelijk over het ontwerpproces, en showde onder meer een heel aantal uitprobeersels voor zijn anti-knikkenbollenmuts, die ervoor zorgt dat je hoofd niet omvalt wanneer je bijvoorbeeld in de trein in slaap valt. Ook  liet hij een geheimendoosje zien en een anti-schoklepel.

Iedereen wilde wel de VR-bril van Frederike Manders op, om te ervaren hoe het is om epilepsie te hebben. En er werd druk gespeeld op Neo, het muziekinstrument van Lola Gielen.

Bezoekers konden ook zelf de Willy Wortel uithangen. Het beste uitvinders-idee werd beloond met: Lampje. Ideeën kunnen nog tot en met 23 mei worden ingeleverd bij Tante Netty!

VR bril

DSC_4990

DSC_4994

DSC_5008

Lampje

 

Eureka? Hoe zat het ook weer?

Studio Eureka verwijst naar de uitroep Eureka! Maar hoe zat het ook weer, en wat betekent het?

Eureka (of Heureka) is Grieks en betekent: ik heb het gevonden, of als uitroep: ik héb het.

De uitroep is beroemd geworden door de Oud-Griekse wiskundige en uitvinder Archimedes. Het verhaal gaat dat de koning een gouden krans had, maar twijfelde of het wel puur goud was. Misschien was het wel een mengsel van zilver en goud. Hij vroeg Archimedes of deze kon vaststellen of het puur goud was zonder de krans om te smelten.

Archimedes besloot om in bad te gaan, ter ontspanning. Terwijl hij zich in bad laat zakken, merkt hij dat hij lichter wordt, door de opwaartse kracht van het water. Dat brengt hem op dé oplossing. Het verhaal gaat dat hij zo blij is dat met zijn vondst dat hij uit bad springt en naakt naar de koning rent, terwijl hij roept: Eureka! Eureka!

Maar historici zijn het niet eens of dat verhaal wel echt zo gegaan is. Hieronder een leuk filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het wel gegaan zou zijn (in Engels).

Tante Netty_WebsiteBanner_

Café Eureka geopend!

Café Eureka geopend!

Tante Netty nodigt je op 16 mei van harte uit voor het Café Eureka, een knotsgekke en inspirerende avond vol wonderbaarlijke uitvindingen. Het wordt een avondje kijken en ontdekken, met een drankje, een hapje en een flinke scheut typische Netty-gezelligheid; leuk voor Willy Wortel-wannabees en nieuwsgierige neuzen!

Zo komt uitvinder & ontwerper Eibert Draisma bij Netty in de huiskamer, en neemt verschillende van zijn ontwerpen mee. Hij bedacht en bouwde onder meer die sprekende koffiezetapparaten, maar ook dansende lampen, slaapmutsen tegen knikkebollen en kunstkamerplanten die hun eigen muziek maken. Draisma ontwerpt daarnaast slimme producten voor grote bedrijven én geeft les op de Design Academy Eindhoven.

Daarnaast komt ontwerper Lola Gielen met haar muziekinstrument Neo, dat eenvoudig en door werkelijk iedereen te bespelen is. Probeer het de 16e zelf! Frederike Manders ontwikkelde een omgeving waarin je met een virtual reality-bril op kunt ervaren hoe het is epilepsie te hebben. Wil je dat eens uitproberen? Dat kan, Frederike komt ook.

Ben jij er ook bij?
We beginnen om 20.00 uur, bij Tante Netty, Edisonstraat 70a, Eindhoven.

Café Eureka is onderdeel van Studio Eureka.

stoommachine

James Watt, uitvinder van de stoommachine

De Wattstraat is vernoemd naar James Watt (1736-1818).

James Watt was als kind te zwak om naar school te gaan, maar zijn moeder gaf hem les. Eenmaal op school zagen ze hoe slim hij was. Hij werd naar London gestuurd om te studeren.

Thomas Newcomen had in 1712 al een stoommachine gebouwd, maar die koste eigenlijk meer energie om aan de praat te krijgen dan dat de machine opleverde. In  1763 of 1764 repareerde James Watt zo’n stoommachine en bedacht verschillende manieren om die te verbeteren. Hierdoor werd de machine wel efficiënt en bruikbaar.

Met ondernemer Matthew Bulton begin hij een bedrijf waar de Watt-stoommachines werden gebouwd. Tot dan toe werd alle energie (het werk) geleverd door mensen en dieren. Door de stoommachines van Watt veranderde dat compleet.

stoommachine

Batterij

Alessandro Volta, uitvinder van de batterij

Voltastraat is vernoemd naar Alessandro Volta (1745-1827).

Volta zei niks tot hij vier jaar was. Zijn familie dacht dan ook niet dat hij een wonderkind was. Maar dat bleek wel het geval: op de middelbare school leerde hij over elektriciteit, voerde experimenten uit en hij las alles wat ie erover kon vinden. Op z’n 18e schreef hij al met professoren. In 1779 werd hij zelf professor natuurkunde.

Volta bouwde de eerste batterij. Hij werd geïnspireerd door een dode kikker wiens poten gingen trillen wanneer ze in contact kwamen met twee verschillende metalen. Volta dacht dat de twee metalen voor elektriciteit zorgde. Dat klopte. Zijn uitvinding leidde tot veel nieuwe ontdekkingen, onder meer de eerste elektromotor.

Zijn vinding was zo belangrijk dat de eenheid van elektrische spanning, de volt, naar hem is vernoemd.

Batterij

 

Stoomlocomotief

George Stephenson, uitvinder van de stoomlocomotief

De Stephensonstraat is vernoemd naar George Stephenson (1781-1848).

Toegegeven: George Stephenson was niet de eerste die een stoomlocomotief uitvond. Maar de zijne was wel de eerste die ook daadwerkelijk gebruikt kon worden.

Stephensons werkte in een kolenmijn. Hij vond de techniek en vooral de stoommachine interessant en werd onderhoudsmonteur.

In 1814 bouwde hij zijn eerste locomotief. Deze noemde hij Blücher, naar een onverschrokken generaal die tegen Napoleon vocht in de Slag bij Waterloo. Blücher was de eerste locomotief op rail. Daarna had Stephenson de smaak te pakken: in de vijf jaar bouwde hij nog 16 locomotieven.

In 1829 deed Stephenson mee met een wedstijd die was uitgeschreven door spoorwegdirecteuren. Hij won! En ook deze locomotief had een mooie naam: The Rocket.

Stoomlocomotief

stoomboot

Robert Fulton, uitvinder van de stoomboot

Het Fultonplein is vernoemd naar Robert Fulton (1765-1815).

James Watt (van de Wattstraat) had de stoommachine uitgevonden en Robert Fulton werkte in Amerika bij een bedrijf dat die machines verder aan het ontwikkelen was.

Geïnspireerd door de stoommachine, ontwierp Fulton de stoomboot: een boot waarmee je niet meer afhankelijk was van de wind of de stroming. Inmiddels woonde hij in Parijs en daar werd zijn ontwerp gebouwd. In 1803 voer de eerste stoomboot op de rivier de Seine.

Fulton wilde het ontwerp aan Napoleon verkopen, maar deze wilde niet. Napoleon zei: ‘Jij zou een schip tegen de winden en stromingen in laten varen door een vreugdevuur aan te steken onder haar dek? Ik heb geen tijd voor zulke nonsens.’

stoomboot

bliksemafleider

Benjamin Franklin, uitvinder van de blimsemafleider

De 1e én 2e Franklinstraat zijn vernoemd naar Benjamin Franklin (1706-1785).

Benjamin Franklin bewees dat bliksem een vorm van elektriciteit is. Dat deed hij door een gevaarlijk experiment met een vlieger (zo wordt beweerd).

Franklin vond heel veel dingen interessant. Hij schreef over elektriciteit, maar ook over noorderstormen, schaken, strafkoloniën en het volkslied. Hij was dol op wiskundige puzzels.

Hij hielp bij het uitvinden van de luchtballon. Zelf bedacht hij een muziekinstrument (de glasharmonica) en vond bifocale brillenglazen uit, waarmee je ver én dichtbij kunt zien. Hij was naast wetenschapper ook nog politicus, uitgever en drukker.

Hij deed zoveel: niet zo gek dat er twéé straten naar Franklin zijn genoemd. :-)

bliksemafleider

gloeilamp

Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp

De Edisonstraat is vernoemd naar Thomas Edison (1847-1931).

Thomas Edison begon als krantenjongen in de trein, en bouwde een laboratorium in een spoorwagon. Toen er door zijn toedoen brand uitbrak, werd ie ontslagen.

In 1876 liet Edison, die inmiddels geld had verdiend met uitvindingen, een onderzoekslaboratorium bouwen. Daar werkten meerdere mensen, maar alle ontdekkingen werden op zijn naam vastgelegd. Hij was een slimme zakenman.

Een van zijn bekendste uitvindingen is de gloeilamp. Die was al eerder bedacht, maar Edison verbeterde hem én zorgde ervoor dat iedereen de gloeilamp ging gebruiken in plaats van olielampen en kaarsen.

Om zijn uitvinding bekend te maken liet hij op oudejaarsavond 1879 rondom Menlo Park tientallen gloeilampen branden als feestversiering. Snel daarna wilde iedereen de gloeilamp en Edison bouwde een fabriek om ze op grote schaal te maken.

gloeilamp

onderzeeboot

Cornelis Drebbel, uitvinder van de onderzeeboot

De Drebbelstraat is vernoemd naar Cornelis Drebbel (1572-1633).

Cornelis Drebbel had geen opleiding, maar vond allerlei apparaten en innovaties uit: de microscoop en de telescoop, fonteinen en muziekinstrumenten op zonne-energie, eeuwiglopende klokken, torpedo-lanceerinstellatie, special effects in theater en nog veel meer.

Hij was ook actief in de scheikunde. Het verhaal gaat dat Drebbel kleurstof morste op een tinnen vensterbank en ontdekte dat hierdoor de kleur veel feller werd. Met dit geheime ‘recept’ zette hij met zijn dochters een Hij ververij op. Later had de familie trouwens ook nog een bierhuis.

Zijn bekendste uitvinding is de duikboot. In 1620 voeren 12 mannen een uur of drie onder water in de rivier de Theems, in Londen. Drebbel had een chemische reactie bedacht waar zuurstof bij vrijkwam, waardoor de mannen konden blijven ademen.

onderzeeboot