Categorie archief: Brief aan de Baas

brief aan de Baas 1

‘Daar gaan we mee aan de slag!’

Vandaag overhandigden Daan (11) en Beuk (7) de kinderpost aan de Bazen van de Stad, die Tante Netty tijdens de Dutch design week verzamelde.  “Daar gaan we mee aan de slag!”, zeiden de burgemeester en wethouders.

Tijdens de Dutch Design Week konden kinderen een kaart schrijven aan de bazen van de stad: De baas van de scholen (wethouder Jannie Visscher), de baas van het knutselen (wethouder Mary-Ann Schreurs), van de speeltuinen (wethouder Yasin Torunoglu), van de feestjes (wethouder Bianca van Kaathoven) en natuurlijk de Grote Baas van de Stad, burgemeester Rob van Gijzel. Tante Netty verzamelde de ruim 400 kaarten en vroeg twee brievenschrijvers deze te overhandigen aan de Bazen.

Koffie op school
Daan Mol (11 jaar) had op zijn kaart geschreven of de burgemeester een kopje koffie kwam drinken in zijn klas. “We hebben heel lekkere koffie en heel veel kinderen met leuke vragen.” Van Gijzel trok deze ochtend direct zijn agenda. Daan zag een overeenkomst tussen hem en Van Gijzel, die zijn vertrek als burgemeester heeft aangekondigd: “Ik zit in groep 8, dus ik zit in mijn laatste jaar, en jij ook!”

Ondergrondse speeltuin
Beuk Rooijakkers (7 jaar) vroeg Yasin Torunoglu om een ondergrondse speeltuin, ‘want bij de drukke wegen spelen is gevaarlijk’. Beuk had er zelfs een 3D-ontwerp van gemaakt dat hij ook aan Torunoglu overhandigde. In de grote envelop met post voor Torunoglu, zaten opvallend veel vragen om meer speeltoestellen en speeltuinen, en dan met name zonder hondenpoep.

Veilige fietspaden
Ook de andere drie wethouders kregen een goedgevulde envelop. Kinderen vragen bijvoorbeeld om meer creatieve lessen op school, meer gym en als het kan een uurtje later beginnen. Ook willen veel kinderen dat vluchtelingen welkom zijn in de stad. En om veilige fietspaden in de stad. Daarop vroeg Torunoglu de kinderen ook iets terug: of ze hun ouders wilden vragen hen dan altijd met de fiets of te voet naar school te brengen.

Belofte
De Bazen beloofden alle post te lezen én serieus te nemen. Wethouder Schreurs beloofde zelfs in ieder geval drie van de vragen te realiseren voor de Dutch Design Week volgend jaar. Ze vroeg  Tante Netty haar daarbij te helpen. Dat wil Tante Netty natuurlijk wel!

Brief aan de Baas

Schermafbeelding 2015-12-11 om 12.35.30

Schermafbeelding 2015-12-11 om 12.36.50

pst_logo_stamp_roze

Kinderpost aan de bazen van de stad

Speeltuinen zonder hondenpoep, veilige fietspaden en ruimte om te rennen in de gangen van de school – dat is wat kinderen willen. Dat schreven ze aan bestuurders van Eindhoven in het project ‘Brief aan de Baas’ van Tante Netty. De brieven worden op 11 december om 9.15 uur aan de bazen van de stad overhandigd.

Ruim vierhonderd kinderen schreven tijdens de Dutch Design Week 2015 een kaart aan de bazen van de stad: De baas van de scholen (wethouder Jannie Visscher), de baas van het knutselen (wethouder Mary-Ann Schreurs), van de speeltuinen (wethouder Yasin Torunoglu), van de feestjes (wethouder Bianca van Kaathoven) en natuurlijk de Grote Baas van de Stad, burgemeester Rob van Gijzel. Tante Netty bezorgt deze op 11 december namens de kinderen aan de bazen.

Een uurtje later naar school
Opvallend groot is het aantal vragen om meer speeltoestellen of speeltuinen en dan met name zonder hondenpoep. Dat laatste vinden de kinderen van de stad blijkbaar niet zo fijn. Net als fietsen op drukke straten. Veel kinderen vragen daarom de burgemeester om te zorgen voor veilige fietspaden in de stad. En eenmaal op school willen ze graag meer creatieve lessen, meer gym en als het kan ook een uurtje later beginnen. Ook willen veel kinderen dat vluchtelingen welkom zijn in de stad.

Paintball in het Philips stadion
Sommige briefschrijvers hebben heel bijzondere ideeën. Zoals een wedstrijd paintballen in het Philips Stadion. Of trappen die zijn vormgegeven als skatebanen, want dat is handig bij noodgevallen. En op de gangen op school moeten speciale banen komen waar je mag rennen. Tenslotte willen de kinderen graag dat er meer feesten voor kinderen komen in de stad, meer zonnepanelen en sommige kinderen vragen gewoon of de burgemeester een keer bij hen op de koffie komt.

Brief aan de Baas
‘Brief aan de Baas’ was onderdeel van de expositie Smart City, Smart Kids die tijdens de DDW in het Stadhuis te bezoeken was.

pst_logo_stamp_roze

Post voor de bazen

Kinderen hebben een eigen kijk op de stad. Tante Netty nodigt hen tijdens de Dutch Design Week (17-25 oktober) uit om hun dromen en ideeën te schrijven aan de bazen van de stad. Dat kan in het Stadhuis, als onderdeel van de expo Smart city, smart kids.

Voor kinderen is gemeentepolitiek een vreselijke ver-van-je-bed-show. Maar als kind heb je wel je dromen, ideeën en meningen over je eigen stad, vaak met een inzicht en creativiteit die volwassenen al lang verloren hebben. Daarom nodigt Tante Netty kinderen uit briefkaarten te sturen aan de ‘Bazen van de Stad’.

Grote Baas
Zo is er ‘De baas van het Buitenspelen’ (Yasin Torunoglu, wethouder wonen, wijken en burgerparticipatie), ‘De baas van de scholen’ (Jannie Visscher, wethouder jeugd, onderwijs, verkeer en vervoer), ‘De baas van het Knutselen’ (Mary-Ann Schreurs, wethouder innovatie, design, duurzaamheid en cultuur), ‘De baas van de Feestjes’ (Bianca van Kaathoven, wethouder actieve stad, diversiteit en vergunningen) en natuurlijk de ‘De Grote Baas van de Stad’ (burgemeester Rob van Gijzel). Tante Netty bezorgt na de DDW de post aan de bazen.

Post
Brief aan de Baas is een vervolg op het project Post waarin Tante Netty door middel van briefkaarten contacten tussen bewoners van Woensel-West versterkte. In het Stadhuis geeft het sociaalontwerpbureau verder een overzicht van eerdere projecten.

Tante Netty is onderdeel van de expositie Smart city, smart kids. Deze expo tijdens de hele DDW, van 17 tot en met 25 oktober, 11.00 tot 18.00 uur, te bezoeken in het Stadhuis.