Categorie archief: Woensel Supertoll!

schermafbeelding-2016-10-28-om-00-00-23

video onthulling Woensel Supertoll!

Hebben jullie hem zien staan? Tante Netty kan het niet laten om steeds maar weer langs de Montgomerylaan / Winston Churchilllaan te rijden. Want daar staat ie: Woensel Supertoll! Dit kunstwerk van Tijs Rooijakkers is het klapstuk van bijna drie jaar waarin we door Woensel tolden. En nu is ie af. Dank aan alle (600!) mensen die hier aan hebben bijgedragen.

Dit filmpje van de onthulling van Woensel Supertoll! is gemaakt door Bas Dreissen.

supertoll-drieluik

Onthulling Woensel Supertol!

We zijn zo trots als een tol.

Deze metershoge tol van beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers is het klapstuk van het project Woensel Supertoll!, waarbij Tijs en Tante Netty samenwerkten. En waar de laatste drie jaar honderden mensen aan meewerkten. Op 2 oktober wordt de tol officieel onthuld.

Het kunstwerk heeft een prominente plek gekregen midden in de wijk Woensel. Het staat op het vernieuwde kruispunt bij Winkelcentrum Woensel en wordt onderdeel van het nieuwe HVO2-busstation dat eind dit jaar in gebruik wordt genomen.

Wervelend Woensel
De onthulling van het kunstwerk is op 2 oktober om 14.00 uur. Na een korte officiële opening bij de tol zelf, verplaatst team Supertoll! zich naar het Henri Dunantpark, een stukje verderop Woensel in. Daar is deze middag het buurtevenement Wervelend Woensel, de ideale plek om na te praten over het kunstproject dat jaren in Woensel rondtolde.

Buurtproject
Woensel Supertoll! begon al in 2013, toen Tijs Rooijakkers in het Van Abbe Museum een grote tol maakte van planken die door rapper Fresku waren beschreven. De teksten hierop gingen over energie en (wils)kracht. Wat raakt je? Wat drijft je?

Met die vragen gingen Rooijakkers en de sociaal ontwerpers van Tante Netty vervolgens de buurten in: eerst in Woensel-West en bij verschillende middelbare scholen, daarna op grote schaal in Woensel-Noord, als project van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Honderden wijkbewoners schreven hun wensen, gedachtes en levensmotto’s op eikenhouten planken, en leerden zo meer over zichzelf én over hun buurtgenoten. Tijs draaide die planken in kronkels en hing ze in grote zwermkunstwerken in de buurt op.

Het kunstwerk dat nu wordt onthuld, met de beste teksten van het hele avontuur, is het sluitstuk. Een deel van de kosten voor de tol is bij elkaar gebracht middels crowdfunding.

Kom je ook? Aanmelden is fijn: mieke@tantenetty.nl

2015-10-22 15.04.20

Een boek bomvol Woensel Supertoll!

Tante Netty is reuzetrots op het Woensel Supertoll!-boek, bomvol verhalen en foto’s van het hele project. Op 22 oktober 2015 is het eerste exemplaar overhandigd tijdens een bustour in het kader van de Dutch Design Week van woningcorporatie Woonbedrijf, één van de betrokkenen bij dit project

Woensel Supertoll! draait om energie en (wils)kracht. Wat raakt je? Wat drijft je? Waar word je blij van? Sinds de start van het project in 2013 hebben honderden mensen eraan meegewerkt. Namens Tante Netty hebben ontwerpers Suyin Tjon A Hie en Joscha Weiand het project gevangen in een boek vol foto’s, teksten en illustraties.

Eerste exemplaren
Netty’s Kimberley van Uden heeft op donderdag 22 oktober 2015 de eerste exemplaren overhandigd aan gedeputeerde van de Provincie Brabant Henri Swinkels, Marc Eggermont en Joyce Hijdra van Woonbedrijf en Pierre Rutgers van het Prins Bernhard Buurtcultuurfonds. Zij bezochten het Henri Dunantpark in Woensel waar een van de zwermkunstwerken van Woensel Supertoll! hangt. Ze waren op een bustour van Woonbedrijf in het kader van de Dutch Design Week.

Zwermen en tollen
Woensel Supertoll! startte in het Van Abbemuseum. Daar construeerde Tijs Rooijakkers een grote tol van houten planken die door rapper Fresku waren beschreven. Daarna ging Supertoll! de buurten in: op uitnodiging van Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, hield Tante Netty workshops met bewoners in Woensel-Noord. De deelnemers verwoordden hún kracht, hún passie, hún energie op een eigen eikenhouten plank. Tijs Rooijakkers vormde de planken tot zwermkunstwerken in de wijk.
Het klapstuk van het hele project is een gigantische, permanente Supertoll met de mooiste teksten. Deze wordt onderdeel van het toekomstige HOV-busstation op de Montgomerylaan in Eindhoven.

Hebben?
De publicatie is vanaf nu te koop bij Motta Art Books in het Van Abbemuseum in Eindhoven. En tijdens de DDW15 ook in de Motta-popup boekhandel in MU op Strijp S.

2015-10-22 15.18.42

2015-10-22 15.19.01 kopie

2015-10-22 15.19.24 kopie

2015-10-22 13.51.26

2015-10-22 13.51.14

2015-10-22 13.50.55

 

 

 

 

Supertoll! Tijs Rooijakkers 06

Geef jij Supertoll! een laatste zetje?

Afgelopen week was de allerlaatste workshop met buurtbewoners voor het project Woensel Supertoll!. Op naar de volgende fase: een permanent kunstwerk van een gigantische Supertoll met de mooiste teksten daarop, handgeschilderd en wel. Het kunstwerk komt midden in Woensel.

Om dit mogelijk te maken hebben we jouw hulp nodig! Doe je mee? Ga naar voordekunst.nl en doneer (en krijg een mooie tegenprestatie!) Alvast dank!


supertoll voor de kunst

powered by:

bkkc_logo

logo_provincieNB

supertoll bij koffietijd

Supertoll! bij Koffietijd & Kunstuur

Na bijna twee jaar tollen weet ook Hilversum Team Supertoll te vinden: in korte tijd besteedde zowel Kunstuur als Koffietijd aandacht aan Woensel Supertoll!

Tante Netty is natuurlijk maar wat trots. En gelukkig kan zij (en jullie) alles zo vaak ze wil terugkijken.

Bekijk hier het fragment bij Koffietijd van 28 mei 2015 (link opent een nieuw venster):

Schermafbeelding 2015-05-31 om 13.22.52

Kijk hier de uitzending van Kunstuur terug van 3 mei 2015 (scroll door naar 12 min):

Schermafbeelding 2015-05-31 om 13.35.37

IMG_210

Woensel Supertoll! Winterfeest

Een beetje regen, daar kunnen wij best tegen. Dat bleek maar weer tijdens het gezellige Woensel Supertoll! Winterfeest op 28 januari 2015.

Het Winterfeest werd gehouden als opening van de wervelende plankenzwerm in het Henri Dunantpark. Met 140 planken is het de grootse zwerm van het hele Supertoll!-project. Met rake teksten van buurtbewoners én met de tekst van het gedicht Zo graag dat Merel Morre speciaal voor Supertoll! schreef. De stadsdichter droeg het gedicht tijdens het Winterfeest voor. Verder was er stemmige live-muziek van Ivy, warme chocolademelk en veel lekkers. Er waren betrokken buurtbewoners, een flinke club medewerkers van Woonbedrijf, nieuwsgierige geïnteresseerden en team Supertoll!. En natuurlijk de planken met mooie teksten wiegend in de bomen.

 

 

IMG_324

IMG_221

 

IMG_321

IMG_210

IMG_314

IMG_217

IMG_224

IMG_216 

IMG_336

(foto’s: Suyin Tjon A Hie)

 

 

 

supertoll

Woensel Supertoll! genomineerd voor Brabantse Cultuurprijs

Dat is goed nieuws: Woensel Supertoll! is een van de drie genomineerden voor de Brabantse Cultuurprijs 2014. De winnaar wordt op 18 december bekend gemaakt.

Woensel Supertoll!, het project van kunstenaar Tijs Rooijakkers en Tante Netty, draait om energie en (wils)kracht. Wat raakt je? Wat drijft je? Waar word je blij van? De jury van de Brabant Cultuurprijs ziet het project als een mooi voorbeeld van buurtcultuurwerk, het thema van de Cultuurprijs dit jaar. “Een artistiek kwalitatief project dat resulteert in een zichtbaar eindproduct. De cultuurmakers zijn erin geslaagd bewoners te inspireren en daardoor persoonlijk te groeien”, aldus de jury.

In gesprek
In het project worden wijkbewoners uit Woensel uitgenodigd deel te nemen aan workshops waarin ze hun drijfveren en wat hen raakt verwoorden of verbeelden op een houten plank. De planken komen als zwermkunstwerken terug in de wijk. Woonbedrijf, woningcorporatie in Eindhoven, heeft team Supertoll gevraagd deze workshops met de bewoners in Woensel-Noord te gaan doen. Dit wordt gefinancierd middels het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf, onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Woensel Supertoll! nodigt bewoners uit om zich bewust te worden van elkaar en hun omgeving. Het nodigt bewoners uit tot gesprek. De duurzame waarde van het project zit vooral in de ontwikkeling van de buurt, het gesprek staat centraal. Dat is wat buurtcultuur beoogt. Maar het levert ook nog iets tastbaars op: zwermkunstwerken op verschillende plekken in de wijk en een bijdrage aan een permanent kunstwerk voor het toekomstig HOV-station in Woensel.

Supertol
Woensel Supertoll! is een langlopend project. In 2013 construeerde Tijs in het Van Abbe Museum een grote tol van planken die door rapper Fresku waren beschreven. Vervolgens ging het project de buurten in: eerst in Woensel-West (i.s.m. woningcorporatie Trudo), bij verschillende middelbare scholen en vervolgens op grote schaal in Woensel-Noord, als project van het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Het project resulteert in een gigantische ‘supertol’ bij het nieuwe HOV-station in Woensel.

Cultuurprijs
Woensel Supertoll! is met twee andere projecten genomineerd voor de Brabantse Cultuurprijs. De andere kanshebbers zijn ‘Het avontuur van de Vogeltjesbuurt’, een film over en door de gelijknamige wijk in Tilburg, en ‘Wijkkijken’, een beeldend project in de Componistenbuurt in Oss. De winnaar wordt op 18 december bekendgemaakt.

Woensel Supertoll! Het Project

Woensel Supertoll! is een ambitieus project, en bestaat daarom uit een aantal delen. Check de comic!
Woensel Supertoll!
Fase 1) Tijs en Fresku in het Van Abbemuseum
In het Van Abbemuseum construeert Tijs in een half jaar tijd een immense tol van houten planken die door Fresku beschreven zijn. Deze planken worden gestoomd, gebogen en in de lucht geinstalleerd. Ze verworden op deze manier tot een briesje, maar als er meer planken bij komen te hangen zal het al snel lijken op een wervelwind die omslaat in een orkaan waarna deze solide wordt gemaakt in de vorm van een gigantische en dynamische tol.

Fase 2)  Aan de slag met bewoners in Woensel!

Bewoners worden uitgenodigd mee te doen aan workshops met als doel om hùn drijfveer helder te maken en vast te leggen in tekst of beeld. Alle deelnemers krijgen vervolgens een houten plank waar ze hun verhaal op vastleggen. In woord, in beeld, misschien wel gebrand of gekerfd. Tijs verzamelt al deze planken en gaat ze door middel van speciale stoomkisten buigen. Vervolgens verwerkt hij deze in een drietal zwermkunstwerken in Woensel. We beginnen met workshops in Woensel-West, daarna worden ze ook in de rest van Woensel gegeven.


Fase 3) In de loop van 2015 – Supertoll!

Het einddoel: een gigantische Supertoll! Eind 2014 wordt aan de Montgomerylaan in Woensel het gloednieuwe HOV2 station geopend. HOV2 is een innovatief en hoogwaardig openbaar vervoersnetwerk dat de gemeente Eindhoven momenteel aanlegt. De Supertoll wordt (hopelijk) onderdeel van het nieuwe busstation.